Miroslav Krleža : Bitka kod Bistrice Lesne

MIROSLAV KRLEŽA:
BITKA KOD BISTRICE LESNE



Bilješke o piscu:
Miroslav Krleža rođen je 1893. god., a umro 1981. god. u Zagrebu. Najznačajnije je ime hrvatske književnosti. Pisao je pjesme, romane, pripovijetke, drame, kritike i eseje. Najpoznatiji Krležin roman je “Povratak Filipa Latinovitza”, a osim njih i: “Na rubu pameti”, “Zastave”, “Banket u Blitvi”, te drame: ”Vučijak”, “Golgota”, “Gospoda Glembajevi”.

Vrsta djela:
Novela

Tema:
Smrt domobrana i težak seljački život

Osobine stiha:
Likovi govore kajkavskim dijalektom.
Akustičke, olfaktivne, vizualne i taktilne slike.

Kratki sadržaj:
Jednom od šestorice domobrana, Vidu Tvrdaku, umrla je žena i on je ostao sam sa dvoje male djece. Pred odlazak u rat on odlazi na Markov trg, u vladu, tražeći smještaj za svoju djecu, no kao i mnogi drugi seljaci toga vremena, nailazi na nerazumijevanje i odlazi potišten. Kraljevska vlast ponižava jednog seljaka ne želeći ga čak ni saslušati. Takav njihov odnos u seljaku budi jad, mržnju, ali i veliku nemoć i nemogućnost opiranja vlasti. Još jedan od domobrana doživljava nepravdu.
Nakon težeg ranjavanja ponovno ga šalju na bojište, oduzimajući mu šest tjedana odmora. U trenucima bitke kod Bistrice Lesne, bitke za život i smrt, on neprestano misli na učinjenu nepravdu. Matija Križ je tragikomičan lik o kojemu se sve saznaje iz dva pisma koja su sve što je ostalo nakon njegove smrti, a u njima se ocrtava sva jad i siromaštvo zagorskih seljaka. Novela završava opisom bitke kod Bistrice Lesne. To je najtragičniji dio u kojem se miješaju suze, blato i krv. Kod Bistrice Lesne prolila se hrvatska krv, tu su zauvijek ostala tijela Vida Tvrdaka, Franje Blažeka, Štefa Loborca, Štefa Lovreka, Imbre Leceka i Matije Križa.

Analiza likova:
Vid Tvrdak
Hrvatski domobran, brine se za svoju djecu, ali mu nitko ne želi pomoći.

Mate Pesek
Hrvatski domobran, tužno pogiba u Bitci kod Bistrice Lesne.

Primjedbe